Dunia yang aku suka…

Hampir 5 tahun aku bergelumang di dalam dunia industri penerbitan dan walaupun usia ini boleh dikatakan tak lama mane pun, tetapi, banyak benda yang aku boleh belajar dan mengambil iktibar.

Perkara paling jelas sekali apabila di dalam industri ini adalah, kita tidak bekerja solo. Kita sentiasa bekerja dengan orang. ‘Orang’, bunyinya pun dan gerun da… Orang dan perangai… Memang macam mana kita sabar pun, ade sesetengah orang kita kene kasi sebijik sikit. Tidak kira tua atau muda daripada kita, kalau sampai tak respect kita, memang aku akan terus sound. Itu cara aku, aku bukan jenis orang akan berdiam diri dan senyap takde pendirian. 

Aku boleh bagi satu situasi yang aku boleh kata agak cliche didengari tetapi perkara ini aku  hadapi di sebuah syarikat produksi bertaraf antarabangsa yang terletak di ibu kota. Situasi yang aku hadapi ialah situasi orang yang anggap dirinya dah senior daripada kita walaupun jawatan dia dalam produksi merupakan jawatan paling rendah sekali lah… Pada masa itu, jawatan aku adalah Writer. Bukan bidang yang pakar sangat, tapi boleh dibuat dan disiapkan.

Ok lah sambung cerita, kita letaklah nama orang yang berlagak senior ini adalah S. S ni baru je buat 2 program, jawatan rendah tu lah. dan dia ingat dia boleh sound orang suka hati. Nak tanya kenapa datang lambat, tanya kenapa soalan begini, soalan tak cukup pandai dan sebagainya… Muda daripada aku pun. Dah pandai berlagak.

Semua budak asik mengata budak ni dibelakang. Cerita semua aku dengar tentang S ni, semua kejadian yang aku takde kat situ. Jadi aku buat langkah, selagi dia tak mess dengan aku selagi aku tak bercakap apa-apa. Juga aku tak sound melulu, aku sound bile aku rasa perkara tu NON OF S BUSINESS!

Nak dijadikan cerita aku lewat ke kerja dan semestinya bila lewat ada bersebab dan paling penting memberitahu superior mengenai perkara ni. Superior takde hal, sebab malam tu pun aku tido lewat buat kerja, jadi win-win situation la…Yang melebihnya si S ni. Sound aku macam la dia ni Manager kat situ. Apa lagi aku dengan kurang ajar nya menjawab NON OF YOUR BUSINESS. Maka, dipendekkan cerita, terkedu la Minah ni tersentap dengan teguran aku…. Terus diam dan sampai habis kontrak, langusung tak berani nak belagak senior dengan aku… Tapi si S ni masih dengan perangainya dengan tunjuk Senior pada budak2 lain…Well, itu bukan masalah aku…

Kesimpulan cerita ni, walaupun kau memang lama bekerja kat syarikat tu, kau patut ukur diri kau sebelum nak tegur orang lain. Kita tak tahu background mereka, jadi jangan la rasa hebat sangat  kalau hanya setakat stepler kertas je ya!

Advertisements
Published in: on November 22, 2012 at 2:03 pm  Leave a Comment  

working in the station

2nd day of work. nothing much so far…the hardest thing to do so far is to wake up early in the morning….ahaha im not a morning person. oh i forgot to tell you im doing a game show…its called Anda Ada 60 Saat. Basically the game has 10 stages which means 10 games. The games are all a simple silly games and each games completed they will earn amount of money. the highest level will be the highest money…. its very entertaining! Believe me…

Im working as a assistant producer of Post Production and my boss name is Alliyar. Overall, what im doing is to do the offline for every episodes and then sit with the editor untill the episodes complete.

Its early to comment about the programe right now… i will keep on updating with the next post soon. Regards

Published in: on November 18, 2010 at 3:01 am  Leave a Comment  

ape yang ku mahu?

segala-galanya menjadi satu bebanan buatku…
diri rasa malas,
diri rasa tidak dihargai,
diri rasa dahagakan sesuatu,
diri rasa terlalu banyak yang hendak diberi, tetapi tidak dapat berbuat begitu.
aku terus  berisu dengan diriku
isu kemanakah aku sepatutnya berada
aku percaya, jikalau aku melakukan sesuatu yang aku suka, nescaya, balik lambat, kerja lebih pun aku tidak kesah…
aku teringat saat2 aku melakukan kerja yang aku suka, aku boleh kate, aku rajin dan dedikasi…
aku bangga dengan apa aku capai, walau tak banyak, tapi pengalaman itu sungguh indah…
aku sedih kerana terpaksa meninggalkan semua itu dan bekerja dengan pekerjaan yang lari jauh dari bidangku.
bermaksud, aku telah abaikan pengalaman 1 tahun lebih dan apa yang aku buat itu lah cita-cita ku, yang paling penting BENDA YANG AKU SUKA.

AKU NAK BUAT BENDA YANG AKU SUKA, DAN DENGAN BERBUAT DEMIKIAN AKU AKAN RASA GEMBIRA…

dan…aku tidak gembira sekarang walaupun pekerjaannya ofis hour, tak complicated, tapi ITS JUST NOT MY SOUL… apa aku nak buat ni????

Published in: on February 9, 2010 at 2:57 am  Comments (1)  

stories of different souls

Soul 1

Soul 1 (S1) was once failed in love. since then, s1 keeps on searching for the right one. Then she met a guy, who happened to be her so called ‘chemistry’. But that guy seems hard to commit. the guy cant forget his former love. The guy just took s1 as his replacement. s1 noticed. she likes the guy so much and try and try to win the guy’s heart. She did everything and didnt mind of being a scandal as long as the guy is right at her side. ‘Things’ going on and on and on for 6 months until the day comes. The day when s1 realized, that they guy already found his ‘chemistry’. s1 all cried out. S1 now lost in her happy world

Soul 2.

Soul 2 has so much love in her life. She has a perfect guy, smart, good looking, high education and born  in a rich family. they were together since they were in primary school. time goes by and s2  started to feel bored. s2  tried to make a distance. s2 claimed there are no sparks between them. s2  gets close with another guy that unfortunately has similar qualities like her guy. the new guy tried to win the S2 heart. S2 get confused. so S1 gave the new guy a chance. S2 broke up with his so long  childhood boyfriend and the perfect boyfriend let her go for her own good. At the beginning, S2 taught the realationship will last. but suddenly S2 feels that there is something wrong and cant remove her long memory with her ex. She broke up with the guy and came back to her old one. Now, s2 is already engaged. They are waiting for their big day to happen!. lucky her to have such a loyal boyfriend!

Soul 3.

Soul 3 story is quite interesting. s3 is a really lovely and friendly person. whoever gets closer to s3, will fall for her. at the place where s3 works, most of the  guys adore her.  s3 has her own big crush. from all the guys, s3 has a big crush on a coulleage. the guy seems play hard to get. s3 loves it. s3 tried to win the guy’s heart even though s3 knows that the guy is not available. s3 takes the opportunities to get close with the guy because she knows that the guy is in long distance relationship. s3 succeed. now , s3 tried to win the guy’s heart, but the guy just accept her as a friend.they still friend, until now

Published in: on October 5, 2009 at 3:29 am  Comments (3)  

Thank you and goodbye…

Goodbye,
to the place that thougt me so much,
Goodnye,
to the place that showed me the reality of world,
Goodbye,
to the place that gave me so much laughter and sometimes some pain
Goodbye,
to the place where i knew a lot of people and attitude,
Goodbye,
to the place that has found me my love. my true love…

Thank you to all of you. Thank you for the experience and the journey that imposible for me to erase, Thank you for helping me trough the bads, Thank you for giving me the opportunity, and most of all, thank you for letting me go

Published in: on September 3, 2009 at 10:22 am  Leave a Comment  

sudah cuba yang terbaik…

beberapa hari lagi hari itu akan tiba…
kadang-kadang aku terfikir kembali, betulkah tindakan aku ini? atau aku sekadar mengikut perasaan?
tapi apabila esok, lusa dan hari-hari yang berikutnya, apa yang aku hadapi adalah sama, tiada perubahan, tiada penyelesaian, tiada jawapan…
aku cuba membuat yang terbaik, aku mahu membuat yang terbaik, tetapi semangat itu sepatutnya tidak dipikul aku seorang, semangat ingin membuat terbaik sepatutnya dipikul oleh setiap pasukan…
jika aku sahaja yang teruja, tak berguna… ini adalah kerja pasukan…
pun begitu, hari demi hari aku tengok keadaan makin kabur, semangat aku patah, macam tak pernah aku cuba bangkit kembali, tetapi sekali lagi benda-benda hitam ni menundukkan aku… dan aku sedar, pencapaian aku tidak seperti dahulu…
oleh itu aku sudah buat keputusan, elok lah aku mengundur diri, daripada aku menyimpan dosa dengan mengutuk dan memarahi keadaan disekeliling aku… baiklah aku pergi, rezeki aku mungkin diluar sana, aku cuma berusa dan bertawakal…
aku rasa setiap orang mesti buat perubahan pada dirinya, dan kali ini aku tak kan patah belakang lagi, aku mahu memajukan diri aku, aku akan cuba buat benda yang baru, aku akan sahut cabaran baru… aku tak mahu berada ditakuk yang lama, hanya tahu mengeluh, mengadu, tetapi akhirnya, orang-orang kesayangan yang akan menang, orang yang kaki kipas dapat apa yang mereka mahu…
aku tak faham, mereka memberiku seribu satu nasihat, supaya aku jangan berputus asa, jangan menyalahkan individu, aku boleh berubah, tetapi adakah nasihat-nasihat dan perubahan itu sampai kepada orang-orang tertentu?
kali ini, aku redha pada ilahi, mungkin ada orang yang boleh menggantikan aku, mungkin orang itu dapat menyelesaikan perjuangan aku yang tidak selesai, sekiranya orang itu berjaya, akan betul2 tabik kerana aku tidak berjaya.
sekarang ini tiada lagi hilai tawa seperti dahulu, sekarang ini tiada lagi bermuafakat dan saling tolong menolong seperti dahulu… sekarang ini semua mahu menyelamatkan diri masing-masing, salah kan orang itu, salahkan orang ini, tapi bukan diri sendiri…
kali ini, aku akan memcuba peluang baru, di tempat baru, suasana baru, teman2 baru… mana tahu mungkin di tempat baru itu adalah destinasi ku?
kita tunggu dah lihat…

Published in: on August 25, 2009 at 8:57 am  Comments (1)  

Protected: kata-kata

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Published in: on July 28, 2009 at 11:37 am  Enter your password to view comments.  

evolusi donut Malaysia

2418927212_6c48a62db7

korang peminat donut? kalau korang tanya aku, aku ni boleh katagorikan diri aku sebagai penggemar jenis amature, maksudnya aku ni baru-baru ni jek minat nak mkan donut. kenapa aku tak suka makan donut? sebab bagi aku, masa kecik-kecik aku tengok donut ni takde variety, ye lah kalau tengok kat kantin sekolah aku tuh dorang goreng je, pastu letak gula halus… lepas tu kalau aku gigit, gile banyak minyak. rasanya? rasa minyak manis… ewww tak sedap… tapi ra-rata kawan aku sume suka sangat beli dout. maybe sesuai dengan anak tekak dorang kot…

73490923_b80fe39376

Dunkin Dougnut Bavarian

btw, bile aku besar the first donut yang buat aku nak makan balik is donut dari Dunkin Doughnuts. sebab apa? sebab first nya ialah Dunkin dougnut mempunyai pelbagai jenis dougnuts. kepelbagaian warna dan perisa merupakan salah satu faktor yang buat aku teringin nak makan. perisa kegemaran aku? bavarian.

430469580_6c6566f93f

Dunkin Doughnuts

fuh… memang sedap abeh. eventhough dibahagian permukaan donut bavarian ni sama sahaja seperti donut di kantin sekolah aku dulu ( kecuali tiada lubang di tengah-tengh) tetapi custad di dalam emmmphh habis. dah la sedap, tak manis tak tawar, banyak pulak tu. makan satu je dah kenyang.

lepas tu dah lama-lama aku rasa dah jelak la pulak makan dunkin ni. pada pendapat aku, dunkin ni cepat habis, dah yang paling tak best, takde pun donut bau. dari dulu sampai sekarang sama perisa je… itu yang buatkan aku melupakan dunia donut ni balik… hehehe…

mungkin dulu aku rasa dunkin doughnut ni boleh concidered as the only variety doughnuts yang bermaharaja lela di Malaysia. tapi sekarang ni kedai doughnuts di Malaysia ni boleh di ibaratkan seperti cendawan yang baru tumbuh. Antara yang menjadi pesaing kepada ‘raja’ dunkin doughnut kita ni sekarang adalah

298572345_9811d5ce5f

J.CO Donuts

spaceball

bigapple

big apple doughnuts

big apple doughnuts

Big Apple Doughnuts and J CO Doughnuts. setahu aku kedua-dua francais donuts ini boleh dikatakan dibuka pada tahun yang sama. Sebagai penggemar amature donut aku tidak ketinggalan untuk merasa kedua-dua francais ini. Apa kelebihan doughnut ini? erm.. jawapannya lu rasa la sendiri. selagi tak rasa macam mane nak bezakan yang mana sedap yang mana tak kan? but apa yang aku boleh kata aku ada fabourite doughnut aku sendiri di kedua-dua francais doughnuts ni.

alien choc!yummy!!!

ha… ini lah donut kegemaran aku di Big Apple. Alien Choc namanya kalau tak silap aku. ha, kepada sesiapa yang chocoholic tu saya sarankan makan donut ni. giler tu, dalam pun ada creamchoc lagi… giler la… meleleh-leleh kat bibir aku. aku kasi donut ni 5 bintang!

Menthol Green

Menthol Green

Gambar kiri: merupakan antara donuts yang ada di J. CO pulak. yang mane satu menjadi obsasi aku agaknya… warna hijau tu ataupun Menthol Green. Kenapa sedap sangat? sebab dia ada mint yang ditambah dengan coklat crispy… peh… combinasi yang sangat baik…. sangat sedap! berapa bintang? 5 bintang!!!

hari sabtu baru-baru ni aku bersama B-san pi lepak kat Times Square. Dok pusing-pusing cari makan sementara menunggu wayang Terminator Salvation ( 4 bintang), kami berjalan di sepanjang deretan bahagian luar Times Square. Tup2 ternampak satu lagi francais donut… apa pulak kali ni?

krispy kreme doughnuts

krispy kreme doughnuts

apa yang istimewanya pulak krispy kreme ni… bagi pendapat aku adalah di mana francais ini mempamerkan pekerja mereka to public? macam mane tuh?

the making of krispy kreme

the making of krispy kreme

macam pameran kan? persoalannya di sini, customer2 sume macam perak gile tengok the making of donut ni, termasuk lah aku… ye lah kan dorang betul2 menjaga kualiti donut, dari segi saiz dan kemasakan donut tersebut, yang mana yang tak sama atau tak menepati ciri-ciri piawaian yang ditentukan, maka di tong sampah lah tempat donut2 tak siap tersebut.
ermmm.. apa yang menjadi kelainan kepada donut donut ini ialah kerana sebelum diletak pelbagai perisa di atas permukaan donut, donut dari krispy kreme ini akan disalut dengan gula
kemudia baru akan di salut dengan perisa yang pelbagai. pun bagitu aku tidak berapa mengemari krispy kreme ini karana bagiku ianya terlalu manis dan kadang2 berminyak… tapi terpulanglah kepada selera masing2 ye tak…
pun begitu bagi aku sekarang boleh dikatakan banyak pulak francais donut ni, and kalau pergi memang tak pernah lekang dengan orang, lebih2 lagi muda mudi, walaupun harga satu donut rm2.50, tapi yang penting tempat lepaknya cool, memang jadi pot la kan…
pada aku antara dunkin donut, big apple, j co dan krispy kreme masing-masing ada keistimewaan sendiri. kalau korang suka donut, cube try, mesti nak lagi… hehehe
Published in: on June 15, 2009 at 10:33 am  Comments (2)  

Insomia tahap melampau… apa nak jadi dengan aku nieh?

Nie tibe-ibe out of the blue aku terajin pulak nak tulis blog. Kali ni aku nak ceritakan masalah yang setiap hari meganggu aku. Sampai satu tahap aku dah tak tahu nak buat apa dah. Ikut je lah masalah tu. aku nak ubah, tapi disebabkan bidang kerja yang sememangya kadang-kadang memerlukan mata disebelah malam buta… jadi nak salahkan siapa kan?

INSOMIA? TAHU KE MAKSUDNYA APA? NI BAHASA SAINTIFIK AKU GUNA NIEH… HEHEHE JANGAN MARAH JOHN…suffering-insomia

INSOMIA: merujuk kepada masalah untuk tidur yang menyebabkan pengidap tidak dapat tidur yang mencukupi atau pun tidur yang tidak berkualiti…. dan korang mesti dah dapat agak kalau tengok mata aku ( kutuk diri sendiri ya)…

agak2 korang aku hari2 tidur pukul berapa? haaa 2am? nope. 3am? nope. 4am? nope juga. jawapannya ialah pukul 5AM!!!!!! pukul 5am adalah pukul di mata baru mataku nak melelapkan mata….

aku try gak tido awal… let say pukul 2am masalahnya pejam mata tak guna… separuh badanku masih lagi sedar…. otakku keep on fikirkan benda2. sakit hati nya!!!! aku nak tidur! aku nak tidur…. dah la aku mengalami kekurangan mata, supposely aku kena jaga tidur… ini tak! lagi terukan mata aku adalah…. haduh….

mesti korang nak tanya aku kan? apa lah yang aku buat sepanjang malam buta sebelum aku masuk tidur pukul 5am? jawapannya ialah, aku akan layan drama series sampai berair mata aku… nak tahu drama apa best layang malam2 buta nieh? sila lihat gambar di bawah

csi

my all time vaferet drama series… aku jamin korang bukak channel AXN atau STARWORLD… bederet2 CSI….

ok lah back to my topic insomia… ermmm instead of aku search macam mana cara2 untuk memulihkan insomia aku ni… aku ada lah tanya beberapa orang yang sama bidang dengan aku ni apa cara dorang buat supaya kitaran tidur aku ni boleh jadi macam manusia normal yang lain… di bawah ini adalah cara2 mengatasi yang dicadangkan…

1. cuba excercise… sebab bile dah letih mudah lelap

2. jangan tidur satu hari… ke esokkan harinya baru tidur… tidur normal antara pukul 10pm-12pm….

3. jaga pemakanan- jangan makan malam

ermmm boleh pakai ke koramg? tah la… aku tak try pun…. i just dont want to… lagipun aku ada sebab2 tersendiri kenapa aku tak nak betulkan tidur ku…antaranya

1. im not a morning person

2. i hate working surrounded by too many people….but i can accept working under music…. not too loud. not to slow…

3. aku suka kerja malam sebab takde orang akan tengok apa aku buat!!! ahhahaha

btw…. disebabkan masalah kurang tidur yang kronik ini melanda aku.. maka masalah ‘ mata panda’ ( people used to call me that u know! how dare!) aku menjadi lebih teruk la dari sedia ada… sebagai wanita yang sentiasa mahu memastikan kecantikannya… so… what at least i can do is….. beli product mata…. cakap je jenama apa aku dah pakai… majoritynya…. tak boleh pakai! kenapaA? because at the end of the day, i still take my nap late and pakai la obat apa pun… duh…. tak kan berkesan ya…. tapi nak ikutkan makin ok la sikit mata panda aku ni… apa rahsia ku ini? sila rujuk rajah dibawah:

2295159379_b154450c0c_ota taraaaaaa…. bio essence dark circle 24 carat serum…. aku dah beli 2 kali dah product ni… harga pun dah kata emas 24 carat… apa lagi…boleh tahan juga lah… sebotol dalam rm95… aku rasa kalau menggunakan product ini menurut arahan yang diberikan plus tidur yang mencukupi…. aku gerenti ok… berkesan….eye

apa aku nak simpulkan ni? kesimpulannya jaga lah mata anda! ok bye…hehehhe

Published in: on May 25, 2009 at 11:48 am  Leave a Comment  

The absence of him…

i wonder how was it like to leave a life without his absence?

i wonder who i want to refer without his guidens?

i wonder who i would ask for help if i need some one to check out my script?

i wonder who is the person who can straigtly answer my questions?

i wonder who would listen me whinning around?

i wonder whose the person i cant trust if its not him?

i wonder who will company me eating if its not him?

i wonder who i can be myself if its not him?

i wonder who is my next source of inspiration?

too many wondering, but the day would come as fast as i dont even realize it.

a friend of mine ask me, can i leave without his absence?

my answer would be, i have to… because i dont have any options…

when i alone i think back, one day, the day will come…

one day the desicion has to be made

and the day is today…

i guess its time for me to train myself

maybe its about time for me to train myself

to train myself to leave without his absence.

Published in: on May 6, 2009 at 10:52 am  Comments (4)