Insomia tahap melampau… apa nak jadi dengan aku nieh?

Nie tibe-ibe out of the blue aku terajin pulak nak tulis blog. Kali ni aku nak ceritakan masalah yang setiap hari meganggu aku. Sampai satu tahap aku dah tak tahu nak buat apa dah. Ikut je lah masalah tu. aku nak ubah, tapi disebabkan bidang kerja yang sememangya kadang-kadang memerlukan mata disebelah malam buta… jadi nak salahkan siapa kan?

INSOMIA? TAHU KE MAKSUDNYA APA? NI BAHASA SAINTIFIK AKU GUNA NIEH… HEHEHE JANGAN MARAH JOHN…suffering-insomia

INSOMIA: merujuk kepada masalah untuk tidur yang menyebabkan pengidap tidak dapat tidur yang mencukupi atau pun tidur yang tidak berkualiti…. dan korang mesti dah dapat agak kalau tengok mata aku ( kutuk diri sendiri ya)…

agak2 korang aku hari2 tidur pukul berapa? haaa 2am? nope. 3am? nope. 4am? nope juga. jawapannya ialah pukul 5AM!!!!!! pukul 5am adalah pukul di mata baru mataku nak melelapkan mata….

aku try gak tido awal… let say pukul 2am masalahnya pejam mata tak guna… separuh badanku masih lagi sedar…. otakku keep on fikirkan benda2. sakit hati nya!!!! aku nak tidur! aku nak tidur…. dah la aku mengalami kekurangan mata, supposely aku kena jaga tidur… ini tak! lagi terukan mata aku adalah…. haduh….

mesti korang nak tanya aku kan? apa lah yang aku buat sepanjang malam buta sebelum aku masuk tidur pukul 5am? jawapannya ialah, aku akan layan drama series sampai berair mata aku… nak tahu drama apa best layang malam2 buta nieh? sila lihat gambar di bawah

csi

my all time vaferet drama series… aku jamin korang bukak channel AXN atau STARWORLD… bederet2 CSI….

ok lah back to my topic insomia… ermmm instead of aku search macam mana cara2 untuk memulihkan insomia aku ni… aku ada lah tanya beberapa orang yang sama bidang dengan aku ni apa cara dorang buat supaya kitaran tidur aku ni boleh jadi macam manusia normal yang lain… di bawah ini adalah cara2 mengatasi yang dicadangkan…

1. cuba excercise… sebab bile dah letih mudah lelap

2. jangan tidur satu hari… ke esokkan harinya baru tidur… tidur normal antara pukul 10pm-12pm….

3. jaga pemakanan- jangan makan malam

ermmm boleh pakai ke koramg? tah la… aku tak try pun…. i just dont want to… lagipun aku ada sebab2 tersendiri kenapa aku tak nak betulkan tidur ku…antaranya

1. im not a morning person

2. i hate working surrounded by too many people….but i can accept working under music…. not too loud. not to slow…

3. aku suka kerja malam sebab takde orang akan tengok apa aku buat!!! ahhahaha

btw…. disebabkan masalah kurang tidur yang kronik ini melanda aku.. maka masalah ‘ mata panda’ ( people used to call me that u know! how dare!) aku menjadi lebih teruk la dari sedia ada… sebagai wanita yang sentiasa mahu memastikan kecantikannya… so… what at least i can do is….. beli product mata…. cakap je jenama apa aku dah pakai… majoritynya…. tak boleh pakai! kenapaA? because at the end of the day, i still take my nap late and pakai la obat apa pun… duh…. tak kan berkesan ya…. tapi nak ikutkan makin ok la sikit mata panda aku ni… apa rahsia ku ini? sila rujuk rajah dibawah:

2295159379_b154450c0c_ota taraaaaaa…. bio essence dark circle 24 carat serum…. aku dah beli 2 kali dah product ni… harga pun dah kata emas 24 carat… apa lagi…boleh tahan juga lah… sebotol dalam rm95… aku rasa kalau menggunakan product ini menurut arahan yang diberikan plus tidur yang mencukupi…. aku gerenti ok… berkesan….eye

apa aku nak simpulkan ni? kesimpulannya jaga lah mata anda! ok bye…hehehhe

Advertisements
Published in: on May 25, 2009 at 11:48 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://shazerina.wordpress.com/2009/05/25/insomia-tahap-melampau-apa-nak-jadi-dengan-aku-nieh/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: